📚 کتب تاملات قرآنی (سلسله مباحث تفسیر ترتیبی)؛ پدیدآور: سیدمحمدمهدی میرباقری؛ ناشر: تمدن نوین اسلامی؛ تعداد مجلد: 5
مجموعه حاضر که با عنوان تاملات قرآنی تقدیم می شود، شامل سلسله مباحث تفسیر ترتیبی استاد سیدمحمدمهدی میرباقری است که می تواند گامی رو به پیش در رویکرد های تفسیری مبتنی بر معارف اهل بیت شمرده شود.
تاملات قرآنی در پرتو معارف اهل بیت علیهم السلام – جلد اول: مقام بسم الله و سوره کافرون
اولین مجلد از تاملات قرآنی به تفسیر آیه کریمه بسم الله الرحمن الرحیم و سوره کافرون اختصاص دارد که در تاریخ اسفند 92 تا خرداد 93 در برنامه سمت خدا ارائه شده است.
کتاب از دو بخش زیر تشکیل شده است:
- بخش اول: مقام بسم الله و توحید در استعانت
- گفتار اول: مروری اجمالی بر معنا و مقام بسم الله
- گفتار دوم: موانع ورود به مقام بسم الله و چگونگی عبور از این موانع
- گفتار سوم: چرایی و چگونگی ورود به مقام بسم الله و آثار آن
- گفتار چهارم: رابطه توحید و استعانت جویی از معصومین 1
- گفتار پنجم: رابطه توحید و استعانت جویی از معصومین 2
- بخش دوم: سوره کافرون و مرزبندی جبهه ایمان و کفر
- گفتار اول: مروری اجمالی بر فضائل و محتوای سوره کافرون
- گفتار دوم: موضوع و مقیاس درگیری جبهه ایمان و کفر در سوره کافرون
- گفتار سوم: محورهای درگیر و عمق درگیری جبهه ایمان و کفر در سوره کافرون
- گفتار چهارم: چرایی صف بندی قلطع رسول خدا با کفار در سوره کافرون
تاملات قرآنی در پرتو معارف اهلبیت علیهمالسلام – جلد دوم
کتاب تاملات قرآنی در پرتو معارف اهلبیت (ع)؛ جلد دوم درمورد سورههای عصر، تکاثر و همزه نوشته شده است. این کتاب حاوی بخشی از سلسله مباحث تفسیر ترتیبیِ سیدمحمدمهدی میرباقری است که میتواند گامی روبهپیش در رویکردهای تفسیری مبتنیبر معارف اهلبیت (ع) شمرده شود.
تاملات قرآنی در پرتو معارف اهلبیت علیهمالسلام – جلد سوم
سومین مجلد از تأملات قرآنی به تفسیر سورههای فیل، ایلاف، انسان، کوثر و فجر میپردازد.
سوره فیل و ایلاف در سه گفتار تنظیم شده است. در گفتار اول و دوم، تفسیر سوره فیل و ایلاف بهصورت مجزا بیان میشود. در این دوسوره، از یک سو نقشه بزرگ دشمنان برای پراکندگی امت نبیاکرم(ص) و از سوی دیگر طرح ائتلاف امت نبیاکرم(ص) توضیح داده میشود. گفتار سوم نیز پیوند معنایی این دو سوره را بر محور رسول خدا(ص) و بیتالله مرور میکند و چگونگی انحلال نقشه دشمن در طرح نبیاکرم(ص) را توضیح میدهد.
سوره انسان در یک گفتار تنظیم شده است. در این گفتار توضیح داده میشود که انسان چگونه پس از بهرهمندی از خلقت شگفتانگیز و امکانات رشد، در مسیر یک امتحان بزرگ قرار میگیرد. پذیرش سبیل ولایت و ورود به جرگه ابرار و یا کفران این سبیل و ورود به جرگه کفار، انتخابهای پیشِروی انسان در این امتحان الهی است. در ادامه سوره، شفاعت گسترده اهلبیت (ع) از ابرار وبهرهمندی ابرار از نعیم و مُلک کبیر طرح میشود. در پایان سوره نیز، از مأموریت رسول خدا (ص) برای صبر در برابر کافرانِ به سبیل صحبت شده و بار دیگر حرکت در سبیلِ ولایت تذکر داده میشود.
سوره کوثر در یک گفتار تنظیم شده است. در این گفتار ابتدا معنای لغوی و همچنین اصطلاح قرآنی کوثر تبیین میشود و در ادامه، با اتکا به معنای لغوی و سیاق سوره، حقیقت کوثر به حضرت فاطمه زهرا (س) تفسیر شده و توضیح داده میشود که چگونه کوثرِ نبیاکرم (ص)، تضمین کننده امتداد نسل رسول خدا (ص) و هدایت ایشان است.
سوره فجر در دو گفتار تنظیم شده و هر گفتار با رویکردی خاص به سوره میپردازد. در گفتار اول ضمن تبیین ابتلائات الهی و چگونگی مواجهه اقوام و جوامع با این ابتلائات، علل هلاکت و نابودی اقوام توضیح داده شده است. گفتار دوم به معانی باطنی سوره میپردازد و پیروزی نهایی رسول خدا (ص) در برابر فراعنه امت را بشارت میدهد. در این نگاه، سوره، جریان طواغیتِ مقابل نبیاکرم (ص) و سرانجام این جریان را بیان کرده و یادآوری میکند که در طوفان حوادث و اضطرابهای طواغیت، رسول خدا (ص) محور نفوس مطمئنه و تکیهگاه آنهاست.
تاملات قرآنی در پرتو معارف اهلبیت علیهمالسلام – جلد چهارم
چهارمین مجلد از تاملات قرآنی به تفسیر سوره های ضحی و انشراح می پردازد.
تاملات قرآنی در پرتو معارف اهلبیت علیهمالسلام – جلد پنجم
پنجمین مجلد از تاملات قرآنی به تفسیر سوره های فلق، ناس، مسد و نصر می پردازد.